Samsung Monitor nodig voor je computer? (2024)

Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begrippen in de specificaties en de algemene informatietekst.

Aanbevolen resolutie
De resolutie wordt weergegeven in pixels, in aantal horizontaal en verticaal. Een lcd-scherm kent meerdere resoluties maar heeft een aanbevolen resolutie. Dit geeft aan dat het beeld in die bepaalde resolutie de beste kwaliteit geeft.

Aantal kleuren
Voor een mooie beeldweergave zijn zo veel mogelijk kleuren vereist. Een monitor kan verschillende hoeveelheden kleuren laten zien door het mengen van rode, groene en blauwe 'beeldpunten' (pixels). Dit veld geeft aan hoeveel verschillende kleuren deze monitor kan laten zien.

Contrastratio
Contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden. Net zo belangrijk als contrastratio is de helderheid van het scherm. Voor beiden geldt: hoe hoger, hoe beter.

Formaat
Het formaat of de beeldgrootte van een lcd-scherm wordt gegeven in inch. Het beeldformaat wordt schuin over het scherm gemeten, de maat is de diameter grootte. De kleinste schermen hebben een diameter van 14 inch, de grotere wel 42 inch. Je bepaalt zelf hoe groot je het scherm wilt hebben, dat is een persoonlijke keuze. Wellicht is een 15-inch scherm voor jou al voldoende, terwijl andere mensen kiezen voor een 19-inch. Dit is afhankelijk van je manier van werken en ook van je budget, want: hoe groter het scherm, hoe duurder het is.

Gewicht
Het gewicht wordt gegeven in kilo, zonder de verpakking.

Helderheid
De helderheid van het scherm wordt aangegeven in candela per vierkante meter. Candela komt overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars (candela betekent kaars in het Latijn). Net zo belangrijk als de helderheid is de contrastratio van het scherm. Zie uitleg contrastratio.

Inkijkhoek
De inkijkhoek wordt gegeven in graden. Dit veld geeft de maximale inkijkhoek aan.

Keurmerk
Er zijn diverse keurmerken waaraan een lcd-monitor kan voldoen. Hieronder staan ze uitgelegd.
MPR-II en MPR-III
FCC: FCC Class A of B
TCO
Dit zijn allemaal keurmerken voor elektromagnetische straling. Monitoren die één of meerdere van deze keurmerken voeren, hebben een lagere straling dan monitoren die niet aan een keurmerk voldoen. TCO hanteert zwaardere normen, waardoor het TCO-keurmerk beter is dan het MPR-keurmerk. Energy Star: keurmerk voor energieverbruik. Een LCD-monitor is zuiniger in stroomgebruik dan een CRT-monitor. Een energiezuinige lcd-monitor is te herkennen aan het Energy Star-keurmerk. Een Energy Star-monitor gaat automatisch in 'sleep mode' of slaat af na een bepaalde periode van inactiviteit. Dit bespaart ongeveer 60 tot 80% aan energie.

Koptelefoon
Geeft aan of er een koptelefoonaansluiting aanwezig is.

Max. horiz. sync
Dit veld geeft de maximale horizontale verversingssnelheid van de monitor aan. Het getal geeft aan hoe vaak het beeld maximaal ververst kan worden binnen 1 seconde. Samen met een snelle verticale verversing krijg je een "stil" beeld te zien. Vroeger kon je het beeld nog wel eens zien 'trillen'. Wat je dan zag was de verversing van het beeld. Hoe hoger dit getal, hoe stiller het beeld.

Max. vert. sync
Dit veld geeft de maximale verticale verversingssnelheid van de monitor aan. Het getal geeft aan hoe vaak het beeld maximaal ververst kan worden binnen 1 seconde. Samen met een snelle horizontale verversing krijg je een "stil" beeld te zien. Vroeger kon je het beeld nog wel eens zien 'trillen'. Wat je dan zag was de verversing van het beeld. Hoe hoger dit getal, hoe stiller het beeld.

Min. horiz. sync
Dit veld geeft de minimale horizontale verversingssnelheid van de monitor aan. Het getal geeft aan hoe vaak het beeld minimaal ververst kan worden binnen 1 seconde.

Min. vert. sync
Dit veld geeft de minimale verticale verversingssnelheid van de monitor aan. Het getal geeft aan hoe vaak het beeld minimaal ververst kan worden binnen 1 seconde.

Pc-aansluitingen
Sommige monitoren hebben een dubbele pc-ingang waardoor twee pc’s op één monitor kunnen werken.

Pixelafstand
Een lcd-scherm is opgebouwd uit pixels. De pixelafstand (dotpitch) geeft aan hoe dicht de pixels op elkaar zitten. Voor pixels geldt: hoe dichter op elkaar, des te betere beeldkwaliteit. Het wordt weergegeven in millimeter.

Reactietijd
De reactietijd van een lcd-monitor wordt weergegeven in ms: milliseconde. Dit geeft aan hoe vaak en hoe snel het beeld wordt ververst, hoeveel tijd de pixels nodig hebben om van kleur te veranderen. Als de tijd heel hoog is, zijn er schaduwen zichtbaar achter de beweging (zogenaamde ghosting).

Signaalingang
Dit veld geeft aan met wat voor soort kabel de monitor wordt aangesloten op de pc. D-SUB is een normale 9-pins VGA-kabel. DVI staat voor Digital Video Interface en geeft het signaal digitaal door, van een betere kwaliteit dus.

Signaalingang video
Dit veld geeft aan of deze monitor in staat is beelden te ontvangen via een andere bron dan de normale Monitor – pc-verbinding. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je je digitale camera of de spelcomputer wilt aansluiten op de lcd-monitor.

Speakers
Dit veld geeft aan of er speakers zijn ingebouwd of dat ze optioneel kunnen worden aangesloten.

Stroomverbruik
Dit geeft het gemiddelde stroomverbruik aan in Watt.

Touchscreen
Dit veld geeft aan of een lcd-scherm ook via het aanraken van het scherm bediend kan worden. Een zogenaamde touchscreen biedt deze mogelijkheid.

Tv tuner
Een lcd-monitor kan niet alleen gebruikt worden voor een pc maar kan ook dienst doen alstv scherm. Dit veld geeft aan of dat mogelijk is of niet. Optioneel betekent dat het wel kan maar met behulp van losse hardware.

Typelcd
Het typelcd geeft aan van welk soort materiaal het scherm is. Hieronder staan de meest voorkomende uitgelegd:
TFT: Typelcd met een betere lichtopbrengst en kijkhoek dan een normale lcd. Hier kan elke pixel afzonderlijk worden 'bestuurd' en vindt er geen kleurverloop plaats.
LTPS: Verbeterde versie van tft.
De types STN en DSTN zijn weinig voorkomend en veelal van slechtere kwaliteit dan de hedendaagse tft-schermen.

Usb-hub
Geeft aan of er via de monitor extra usb-poorten beschikbaar zijn. Hiermee is het mogelijk extra usb-devices zoals digitale camera's of pda's rechtsreeks aan te sluiten.

Samsung Monitor nodig voor je computer? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5940

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.